Home »
» Ruta zwyczajna - zioła na odtrucie organizmu
Ruta zwyczajna - zioła na odtrucie organizmu
By EL 12:34
Roślina ta zawędrowała do nas z Europy Południowej i Afryki Północnej. Uprawiali ją Rzymianie, którzy cenili jej właściwości lecznicze, ale i przyprawowe. U nas uprawiana była razem z szałwią, uważano bowiem, że odgania węże, które miała przyciągać szałwia.
Dawniej uważana była za symbol dziewictwa, a jednocześnie miała wzmagać popęd seksualny i to właśnie u kobiet! Panny wplatały rutę we włosy, idąc do kościoła, a w dniu ślubu zdobiły głowy uplecionymi z ruty wiankami, które miały świadczyć o ich niewinności. Rutę sadzono w przydomowych ogródkach, wierzono bowiem, że ma moc odpędzania czarów.
Inne nazwy ruta ogrodowa, ruta zielona, ostrowonka, rutka
Opis
Ruta ma drewniejące od dotu pędy, które osiągają 30-50 cm wysokości. Liście drobne, pierzaste, żółtawozielone. Kwiaty żółte zebrane w baldachogrona, owoce brunatne, nerkowate o gorzkim korzennym smaku i silnym balsamicznym zapachu. Rozmnaża się z nasion lub z rozsady.
Występowanie
Ruta najlepiej rośnie na stanowiskach suchych, wapiennych, osłoniętych przed wiatrem, np. w ogródkach skalnych.
Surowiec
Liście lub całe kwiatostany najkorzystniej zbierać na początku maja, jak najwcześniej rano, aby zachowały się lotne olejki eteryczne. Należy je zbierać w rękawiczkach, gdyż działają silnie uczulająco, szczególnie na kobiety. Mogą wystąpić objawy oparzenia.
W apteczce
Medycyna ludowa rekomenduje rutę jako lek o właściwościach uspokajających, usuwających dolegliwości żołądkowe i zwiększający apetyt. Dzięki zawartości furanokumaryn, które mają właściwości uwrażliwiania na działanie promieniowania nadfioletowego, ruta może być wykorzystana do leczenia bielactwa i łuszczycy. Ale uwaga: ludzie leczeni wyciągami z ruty nie powinni zbyt szybko i długo się opalać, grozi to bowiem łatwym oparzeniem. Kobiety w ciąży powinny unikać wyciągów z ruty, gdyż mogą one sprzyjać wystąpieniu poronień.
W kuchni
Świeże, młode liście ruty używane są do konserwowania dziczyzny, aromatyzowania sałatek, surówek i mięs, do gotowania ryb oraz duszenia potraw z kapusty i grzybów. Ziele suszone wykorzystywane jest do nacierania mięs i przyprawiania bigosu oraz gulaszu. Liście ruty można dodawać do potraw, podobnie jak szczypiorek do jajecznicy. Dawniej ruta była szeroko stosowana w kuchni litewskiej.
Tagi : zioła na odtrucie organizmu z toksyn, zioła na oczyszczenie organizmu z grzybów, jakie zioła na odtrucie organizmu, zioło na oczyszczenie organizmu, zioła na odtrucie organizmu, zioła na odtruwanie organizmu, zioła na oczyszczenie organizmu z toksyn, polskie zioła na oczyszczenie organizmu z toksyn