Róża dzika rosła na naszej planecie przed 40 min lat, a jej wartości zdrowotne znane były już prawie 5000 lat temu. Była nie tylko pożywieniem, ale amuletem chroniącym od zła, później kojarzono ją z boginią miłości. Płatki róży stanowiły popularne pachnidło Dalekiego Wschodu. Rzymianie stosowali płatki jako środek usypiający, wypychając nimi poduszki. Płatkami róży gotowanymi w winie leczono nieżyt żołądka. Syreniusz zalecał różę przy krwiopluciu, krwawych wymiotach, a ksiądz Kneipp leczył odwarem z nasion i marmoladą z róży choroby dróg moczowych. Dzika róża była dawniej stosowana jako lek na wściekliznę, stąd jej angielska nazwa dog-rose (psia róża).
Inne nazwy róża pospolita, róża polna, róża cierniowa, róża głogowa, psia róża, szypszyna, nieszpułka, głóg polny
Opis
Jest to krzew sięgający 1,5-2,5 m. Gałęzie łukowato
zwisające, okryte silnymi, hakowato zagiętymi kolcami. Młode pędy są zielonkawoczerwone, liście mają długość 10-16 mm i są ząbkowane. Kwiaty pojedyncze, rzadziej zebrane w balda- chokształtne kwiatostany. Owoce, a właściwie nibyowocnie, długości 18-20 mm, czerwono-różowe, o różnych kształtach (podłużne lub prawie kuliste), podobne do jagody, z licznymi owłosionymi nie- łupkami. Kwitnie w maju-czerwcu, owoce dojrzewają w sierpniu-wrześniu.
Występowanie
Występuje na obszarach umiarkowanych i ciepłych, na półkuli północnej. Rośnie w widnych lasach, także na skraju lasów, na zrębach, trawiastych zboczach, na brzegach rzeczułek, przydrożach. Dzika róża lubi towarzystwo, pietruszki i czosnku.
Surowiec
Owoce dzikiej róży zwykle są zbierane po przymrozkach, gdyż stają się miękkie i łatwo oddają sok, jednak zbyt duże przemrożenie powoduje niszczenie witaminy C Płatki wykorzystuje się świeże lub suszone. Wysuszone owoce można przechowywać przez 2 lata.
W apteczce
Róża dzika zawiera najwięcej witamin spośród wszystkich innych roślin (m.in. witaminy C, B2, P, K, E), a także karoten, ryboflawinę, sole wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, potasu, kwasy cytrynowy i jabłkowy, cukry, fitoncydy, olejek eteryczny, garbniki. Owoce róży dzikiej stosowane są w lecznictwie przy schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego jako środek wielowitaminowy.
W kuchni
Nasze prababki potrafiły wyczarować z owoców dzikiej róży prawdziwe smakołyki: nalewki, konfitury z owoców lub płatków, róże w cukrze, które zdobiły torty i ciasta. Przecier z róży jest znakomitym dodatkiem do mięs, a z nasion i płatków robi się doskonałą herbatę o zapachu waniliowym.
Dla urody
Kosmetyka od dawien dawna wykorzystuje pozyskiwany z dzikiej róży olejek. Początkowo destylowano go wyłącznie dla pięknego zapachu, później odkryto też jego właściwości upiększające. Jest składnikiem kremów, maseczek, toników dla cery wrażliwej i zniszczonej, a także preparatów łagodzących skutki oparzeń słonecznych. Ze względu na działanie przeciwzapalne nadaje się również do skóry tłustej i trądzikowej.