Marcin z Urzędowa pisał, że owoce w gorączce jedzone ochładzają człowieka, a Stefan Falimerz, że „wino, w którym wrzało to ziele z nasieniem pietruszczanym, z nasieniem łamikamieniowym, kamień wypędza, a sok dobry jest na zgniłą woń z ust”. Syreniusz polecał poziomkę z cukrem i cynamonem przyjmować dla przyrodzenia gorącego. Korzeń poziomki włożony do nosa powstrzymywał krwawienie, wywar z poziomki przykładano na ukąszenia pająków, wkraplano do oczu oraz stosowano jako pokarm na wzmocnienie i przy kobiecych dolegliwościach. Swoistym panaceum na wypędzenie tasiemca było zjedzenie trzech kilogramów świeżych owoców ze śledziem i cebulą!
Inne nazwy poziomka zwyczajna, poziomka jadalna, czerwona jagoda
Opis
Poziomka to kuzynka porzeczki.
W formie dzikiej, tak jak truskawka, wytwarza liczne rozłogi nadziemne, zakorzeniające się w miejscach węzłów. Kwitnie w maju-czerwcu. Jeśli jesień jest długa i ciepła, powtarza kwitnienie i owocowanie.
Występowanie
Rośnie w lasach iglastych, na porębach leśnych lub suchych stokach i przydrożach.
Surowiec
Surowcem są świeże i młode liście, zbierane ze stanu dzikiego, gdyż rośliny uprawowe mają mniejsze wartości lecznicze. Liście obrywa się bez ogonków w okresie kwitnienia, a suszy się je na strychu lub pod zadaszeniem. Dojrzałe owoce zbiera się w czerwcu-lipcu, rano lub pod koniec dnia, przed opadem rosy podczas suchej pogody.
W apteczce
Liście poziomki pospolitej zawierają witaminę C. Napar z liści stosuje się do płukania jamy ustnej przy występowaniu nieprzyjemnego zapachu.
W lecznictwie ludowym owoce poziomki pospolitej klasyfikowane są jako środek napotny
i moczopędny, stosowany przy chorobach wątroby, nerek, niedokrwistości, gruźlicy płuc
i bezsenności. Liście używane są przy nadciśnieniu, kłącze i rozłogi przciw reumatyzmowi. Poziomki znajdują również zastosowanie w homeopatii i kosmetyce.
Działanie przeciwgorączkowe sprawia, że poziomkę stosuje się w przy przeziębieniu, grypie czy anginie, a jej właściwości oczyszczające krew decydują o jej stosowaniu przy zaparciach i anemii.
W kuchni
Warto polubić herbatkę z suszonych liści i owoców poziomek.
W produkcji przemysłowej takiej herbatki liście poziomki poddawane są uprzednio fermentacji. Konfitura, galaretka czy sok z poziomek są rarytasem w naszych spiżarniach, kusząc wyjątkowym aromatem i smakiem.
WARTO WIEDZIEĆ
Poziomka pospolita znana jest od czasów przedhistorycznych.
Z badań archeologicznych wynika, że odżywiały się nią małpy człekokształtne. No cóż, też potrafiły docenić jej doskonały smak. Znane przez Słowian zdrowotne właściwości poziomki pierwszy opisał Apulejusz, ale wspominają o tej roślinie także Wergiliusz, Owidiusz i inni.