O pokrzywie wspominali już Pliniusz, Dioskurides i Hipokrates, polecając ją jako skuteczny lek gojący i powstrzymujący krwawienia. Zauważyli także możliwości zastosowania jej jako warzywa. Słowianie przypisywali pokrzywie znacznie magiczne, okadzali dymem palonego ziela mieszkania i pola, by uchronić je przed działaniem demonów. Palona pokrzywa miała też rozganiać burzowe chmury. Wyrabiano z niej włókno - jeszcze w XVII wieku była powszechnym surowcem do produkcji tkanin.
Inne nazwy pokrzywa dwupienna, pokrzywa wielka, pokrzywa parząca, żagajka wielka
Opis
Roślina wieloletnia dorastająca do 150 cm. Ma silne, podziemne rozłogi oraz rozgałęziony korzeń. Łodyga sztywna, wzniesiona, czterokanciasta. Liście ciemnozielone, sercowate u nasady, na szczycie zaostrzone, osadzone naprzeciwległe, ostro ząbkowane. Roślina pokryta jest krótkimi włoskami szczeciniastymi i dłuższymi włoskami parzącymi, zawierającymi kwas mrówkowy. Kwiaty drobne, zielonkawe, zebrane w zwisające grona. Kwitnie od czerwca do września. Owocem jest orzeszek.
Występowanie
Roślina rozpowszechniona prawie na całej półkuli. W Polsce pospolity chwast. Rośnie na
nieużytkach, w lasach, przy drogach, w rowach, w zaroślach.
Surowiec
Surowcem jest liść, ziele i korzeń. Przed zbiorem rośliny ucina się i pozostawia 1-2 dni, aby przywiędły.
Zbiór liści przeprowadza się przed kwitnieniem. Korzenie wykopuje się późną je- sienią lub wczesną wiosną.
W apteczce
Liście pokrzywy mają działanie moczopędne, hamujące krwawienia i poprawiające przemianę materii. Korzenie również działają moczopędnie, ale można je stosować także do pielęgnacji skóry. Pokrzywa pobudza czynności wydalnicze żołądka, trzustki i wątroby. Poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Po konsultacji z lekarzem można ją stosować jako lek pomocniczy w cukrzycy. Dzięki sporej zawartości żelaza może być stosowana w stanach jego niedoboru (w krwotokach, obfitych miesiączkach i u krwiodawców). Skuteczna jest w leczeniu łupieżu i łojotoku.
W kuchni
Ugotowane młode pędy pokrzyw od kwietnia do maja są wartościowym i zdrowym pokarmem. Najlepiej smakuje ugotowana w niewielkiej ilości wody z dodatkiem masła i czosnku. Zalecany jest dodatek imbiru, który jednak z powodzeniem można zastąpić rodzimym kopytnikiem. Dawniej sok z liści stosowano zamiast podpuszczki do wyrobu nabiału, a z młodych liści warzono piwo.