Awicenna polecał sok z mniszka na dolegliwości wątroby, puchlinę wodną, a także na ukąszenia skorpiona. W XVI-wiecznej Polsce stosowano go do obniżania gorączki, leczenia chorób zakaźnych, schorzeń żołądkowych i wątrobowych (łączony z koprem). Korzeń gotowany z winem lub octem podawano przy zatrzymaniu moczu, a syrop był uznanym środkiem przeciwkaszlo-wym. Ziele gotowane z soczewicą leczyło biegunkę. Najlepsze właściwości miał mniszek zbierany w maju razem z korzeniami.
Inne nazwy mlecz, dmuchawiec, męska stałość, brodawnik, mieczowaty, mlecnica, mlecz lekarski, dawniej świński mlecz lub pępawa
Opis
Roślina wieloletnia, osiąga do 40 cm, zawiera sok mleczny. Korzeń palowy, długi. Łodyga pusta w środku.
Liście duże, długości 10-25 cm, lancetowate bardziej lub mniej wycięte.
Kwiaty zotte.języczkowate, zebrane w koszyczek kwiatowy. Mniszek kwitnie
od kwietnia do lipca. Po przekwitnięciu kwiatostan przypomina białą, puchową kulę. Owocem jest niełupka.
Występowanie
Występuje w klimacie umiarkowanym Europy, Azji oraz obu Ameryk. W Polsce rośnie na trawnikach, w zaroślach i rowach, na polach, przydrożach i łąkach.
Surowiec
Całe ziele zbiera się wiosną, kiedy koszyczki kwiatowe jeszcze się nie rozwinęły. Koszyczki kwiatowe zrywa się bez szypułek w początkowej fazie kwitnienia, w słoneczne przedpołudnie. Korzenie pozyskuje się jesienią.
W apteczce
Preparaty z mniszka pobudzają wątrobę do wytwarzania żółci i ułatwiają przepływ żółci do dwunastnicy łagodzą bóle dróg moczowych, sprzyjają wydalaniu z organizmu szkodliwych produktów przemiany matem. Preparaty z mniszka wpływają na poprawą trawienia, zwiększając wydzielanie soku żołądkowego. Wykazano wpływ mniszka na obniżenie poziomu cukru we krwi. Skuteczny w przypadkach łagodnej cukrzycy, w jej początkowym stadium.
W kuchni
Liście i kwiaty mniszka używa się w kuchni do różnych potraw, sosów i wypieków. Z płatków kwiatowych mniszka z dodatkiem cytryny i cukru uzyskuje się wino o miodowo-ziołowym bukiecie.