Pochodząca z rejonów Morza Śródziemnego melisa, w Polsce zadomowiła się dzięki pielgrzymom, którzy sprowadzili ją z Hiszpanii. W starożytności stosowano ją jako lek łagodzący nerwicę i depresję, a także na ukąszenia owadów i psów. Awicenna polecał ją jako lek wzmacniający i przeciw melancholii. Syreniusz zalecał melisę przy reumatyzmie, bólu głowy, serca, żołądka i zatruciu grzybami. Idąc śladem swego poprzednika, twierdził, że „melisa serca smętne rozwesela, mdłe posila, smutnym i melancholicznym umysłom dobrze czyni, żołądek wysusza, zagrzewa, posila i do łzawienia sposobnym czyni rano na czczo zażywana.
Inne nazwy rojownik, cząberek, matecznik, pszczelnik, cytrynowe ziele, miodownik, starzyszek
Opis
Roślina wieloletnia, osiągająca do 80 cm, o silnie rozwiniętym systemie korzeniowym. Łodyga wzniesiona, rozgałęziona, czterokanciasta, miękko owłosiona. Liście ogonkowe, sercowate, naprzeciwległe, grubo karbowano-ząbkowate, ciemno-zielone, od spodu jaśniejsze, po zgnieceniu wydzielają cytrynowy zapach. Kwiaty drobne, białawe lub różowawe, wargowe, w jednostronnych nibyokółkach. Kwitnie od czerwca do września. Owocem jest brunatna rozłupka.
Występowanie
Melisa pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. W Polsce jest powszechnie uprawiana; udaje się także w warunkach domowych. Pierwszy zbiór na początku kwitnienia, a następne w miarę odrastania rośliny.
Surowiec
Ziele pozyskuje się w pierwszym roku uprawy, w okresie tworzenia się pączków kwiatowych (najczęściej w sierpniu). Liście uzyskuje się z omłotu wysuszonego ziela, które należy starannie odsiać.
W apteczce
Ziele melisy zawiera olejek eteryczny, w którego skład wchodzą cytral i geraniol, ponadto garbniki, związki żywicowe, kwasy organiczne i terpeny. Preparaty z melisy są skuteczne w stanach pobudzenia nerwowego, lękowych, nerwicach, bezsenności i nadpobudliwości seksualnej, przy nieregularnych miesiączkach, astmie i schorzeniach serca. Melisa pobudza soki trawienne, działa przeciwskurczo- wo, wiatropędnie i żółciopędnie.
W kuchni
Na przyprawę najlepsze są świeże liście. Dodaje się je do ryżu, jaj, zimnych pieczeni, sosów ziołowych, sałatek i twarogu lub do potraw już ugotowanych - tuż przed ich podaniem. Świetnie aromatyzuje ocet i marynaty. Jest także dodatkiem do niektórych koktajli alkoholowych i napojów orzeźwiających. Melisa stanowi dobrą i smaczną namiastkę naturalnej herbaty i często bywa do niej dodawana. Wchodzi w skład herbaty chińskiej i cejlońskiej. W przemyśle spirytusowym znajduje zastosowanie przy produkcji likierów, aromatyzowaniu win, dżinów i toników. Ryby morskie natarte zielem melisy tracą nieprzyjemną woń.