Maliny zapewne były pokarmem łowców-zbieraczy. Dioskurides używał wywaru z liści malin, a Syreniusz polecał kwiat malinowy, roztarty z miodem i wodą, do przemywania oczu. Sok z liści z miodem zalecał jako lek na astmę. Sok z owoców malin z winem miał likwidować brodawki, łagodzić ukąszenia węży i gadów. Pity z miodem, leczył „piersi owrzodziałe”. W średniowieczu malina zagościła w przyklasztornych ogrodach. W wieku XVI syrop malinowy okrzyknięto doskonałym środkiem na wzmocnienie. Stosowano go również w leczeniu kamicy żółciowej i nerkowej.
Inne nazwy maliniak
Opis
To roślina z rzędu różowców, z rodziny różowatych. Jest kuzynką jeżyny, poziomki, truskawki i róży. Krzew osiąga do 2 m wysokości, z podziemnymi rozłogami. Pędy wydłużone rózgowato i łukowo zwieszone, pokryte kolcami. Liście z wierzchu nagie, pod spodem biało owłosione. Kwiaty białe, zwisłe, zebra ne w luźne grona albo wiechy. Kwitnie od maja do sierpnia. Roślina miododaj- na. Owoc składa się z licznych, czerwonych, rzadziej żółtych lub ciemnopurpu- rowych, puszysto owłosionych, małych pestkowców zebranych w owoc zbiorowy, potocznie zwany malinami. W porze dojrzewania lekko oddziela się od stożkowatego dna kwiatowego.
Występowanie
Rośnie w podszycie lasów mieszanych i liściastych, na polanach, zrębach, często tworząc zwarte zespoły. Preferuje luźne, żyzne, niezbyt suche gleby.
Surowiec
Owoce maliny właściwej są bardzo delikatne, łatwo je uszkodzić, dlatego należy je zbierać podczas suchej pogody do łubianek, w których są transportowane na miejsce przerobu lub spożycia. Owoce maliny można suszyć w temperaturze 50-60°C Łatwiej jest suszyć maliny przywiędłe uprzednio na słońcu. Wykorzystuje się również młode liście malin, które zawierają sporo witaminy C, do robienia naparów lub herbatek.
W apteczce
Owoc jest bogaty w cukry (sacharoza, fruktoza, glukoza), olejek eteryczny, pektyny, pochodne cyjanidyny, szereg witamin. Ziele charakteryzuje duża zawartość witaminy C, garbników, kwasów organicznych, śluzów, żywic. Wywołuje poty, działa przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Może być stosowana w stanach przeziębień, także w trakcie grypy czy anginy. Reguluje pracę przewodu pokarmowego. Właściwości uspokajające pomagają kobietom w okresie przekwitania.
Uwaga!
Maliny w większych ilościach nie są wskazane w kuracjach nerek i osób chorych na podagrę.
W kuchni
Maliny doskonale nadają się na przetwory: soki, dżemy, konfitury, galaretki, nalewki, wina i miody. Stanowią doskonałe nadzienie do pierogów i dodatek do ciast. Wywar z owoców czy liści podnosi walory gorszych gatunków herbat.