W starożytnej Grecji i Rzymie lubczyk znany był wyłącznie jako aromatyczna przyprawa. W średniowieczu św. Hildegarda zalecała go przy bólu brzucha i schorzeniach płuc. Jednak u Słowian największą karierę zrobił jako afrodyzjak, nasi przodkowie bowiem dosyć szybko zorientowali się, że zwiększa on ukrwienie narządów płciowych, co zapewne tłumaczy jego nazwę. A tak opisał cudowne działanie lubczyku Syreniusz, dodając oczywiście nieco magii: „wykopany w dniu 1 października o godzinie 6-tej rano wraz z nacią, korzeniem i nasieniem wielkie i znamienne skutki czyni w małżeństwie, rozterki i niezgody w nim równa". Kordiałem z lubczyku, czyli nalewką leczono: schorzenia wątroby i przeziębienia.
Inne nazwy lubczyk lekarski, takotne ziele, magi, mleczeń nagi, lubiśnik lekarski, dawniej lubystek
Opis
Roślina wieloletnia. Łodyga wzniesiona, delikatnie rowkowana, wewnątrz pusta, osiąga 50-200 cm. Pod ziemią grube kłącze. Liście duże, połyskujące, barwy ciemnozielonej, pojedynczo lub podwójnie pierzaste, jajowate lub wydłużone. Kwiaty żółte, zebrane w balda- chy szczytowe. Owocem jest rozłupnia. Kwitnie w lipcu i sierpniu.
Występowanie
W formie zdziczałej występuje w Europie i południowozachod-niej Azji. W Polsce jest uprawiana, zdarzają się też formy zdziczałe. Lubczyk przywędrował do nas z Ligurii, gdzie występował w stanie dzikim.
Surowiec Liście pozyskuje się głównie do celów kulinarnych (popularna maggi), natomiast w lecznictwie wykorzystuje się przede wszystkim kłącza i korzenie.
Surowiec
zbiera się jesienią, w drugim roku uprawy, lub wczesną wiosną, w trzecim roku.
W apteczce
Lubczyk zawiera olejek eteryczny, kumaryny (m.in. bergapten, psolaren), flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, żywice, cukry, duże ilości skrobi, kwasy polifenolowe (np. kwas kawowy), fitosterole. Działa moczopędnie i wiatropędnie, przeciwzapalnie, odkażająco, rozkurczowo, rozgrzewająco, wykrztuśnie, napotnie i uspokajająco. Pobudza krwawienie miesiączkowe, usprawnia trawienie, a także reguluje wypróżnienia.
Uwaga!
Lubczyk jest niewskazany w okresie ciąży i laktacji.
W kuchni
To przyprawa nazbyt aromatyczna, by szafować nią bez umiaru. Wystarczy gałązka z kilkoma listkami, aby zupa czy sos uzyskały doskonały aromat i smak. Szczególnie ceniony jako przyprawa do dań z wołowiny i zup jarzynowych. Świeżym lubczykiem można doprawiać sałatki z pomidorów i papryki, sosy, pasty, masła, farsze mięsne i warzywne.