Zapiski o stosowaniu kopru znajdujemy już w Papirusie Ebersa. Grecy i Rzymianie zaliczali go do siedmiu świętych roślin. Zalecano go w chorobach przewodu pokarmowego oraz jako środek wzmacniający wzrok. W średniowieczu trafił za klasztorne mury, ale także do dworskich ogrodów, m.in. Karola Wielkiego. Znano wówczas około 200 receptur na jego zastosowanie, m.in. jako afrodyzjak czy antidotum na czary. Marcin z Urzędowa odnotował, że we Włoszech wypieka się chleb z dodatkiem kopru. Korzeń kopru gotowany w occie miał działać przeciwgorączkowe, palony miał gruczoły otwierać i poty wzmacniać. Popiół ze spalonego ziela - przyjmowany po pół łyżki rano i wieczorem - skuteczny miał być przy zawrotach głowy.
Inne nazwy koper lekarski, koperek anyżek, fenkuł.fan kul, fenkel, osładziec, świniak
Opis
Roślina dwuroczna, sinawozielona, silnie aromatyczna, wysoka do 120 cm, o żebrowanych, nagich gałęziach, na których rosną 3-4-krotnie pierzaste o nitkowatych odcinkach liście. Kwiaty koloru żółtego zebrane w wielkoszypułkowe baldachy.
Występowanie
Koper pochodzi z krajów śródziemnomorskich, a w stanie dzikim spotykany jest na Krymie i Kaukazie.
Surowiec
Nasiona pozyskuje się przeważnie z upraw, jesienią, kosi się całe rośliny, wiąże w snopki i podsusza, a następnie młóci. Fenkuł przypomina koper ogrodowy.
W apteczce
Owoce kopru włoskiego zawierają olejek eteryczny, związki wapnia, fosforu, potasu, żelaza, witaminy B, B2, PP, prowitaminę A.
Koper jest stosowany przy wzdęciach, kamicy żółciowej i moczowej, jako środek wykrztuśny i przeciwskurczowy. Nalewka na koprze łagodzi kolkę i wszelkie kurcze występujące w przewodzie pokarmowym. Pomaga neutralizować wiatry. Wzmacnia żołądek, obniża ciśnienie krwi, uspokaja. Owoce kopru wchodzą też w skład proszku lukrecjowego i różnych mieszanek ziołowych.
WARTO WIEDZIEĆ
Współczesna nazwa koper pochodzi od starosłowiańskiego „kopeć”, co znaczyło zapach.
W kuchni
W kuchniach śródziemnomorskich odmiany fenkułu, słodki i boloński, przyrządza się jako jarzynę. Gotowane młode łodygi podaje się, podobnie jak fasolkę szparagową, polane masłem i posypane bułką tartą. Fenkuł jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych popularnych we Włoszech Francji czy Hiszpanii, gdzie doprawia się nim zupy i sosy. Przyprawę stanowią też świeże młode liście, dodawane do zup rybnych masła i sałatek. Suszone owoce to nieodzowny dodatek do konserwowanych warzyw, mięs duszonych, ciast, chleba oraz likierów. Anglicy nazywają koper włoski rybnym zielem, gdyż dodają go do większości potraw z ryb.
Home »
» Koper włoski - fenkuł Foeniculum vulgare
Koper włoski - fenkuł Foeniculum vulgare
By EL 07:33