Wypróbuj te cztery produkty i przekonaj się o tym na własnej skórze.
Awokado.
Jest skoncentrowanym źródłem jednonienasyconego tłuszczu, błonnika i białka (ma tych składników więcej, niż którykolwiek owoc), a także potasu i kwasu foliowego, rozpuszczalnej w wodzie witaminy B. która zapobiega zmianom w DNA mogącym prowadzić do raka
Strączkowe.
Fasola kidney, pinto. soczewica i inne odmiany roślin strączkowych oferują całe mnóstwo witamin. Zawierają mało tłuszczu. ale obfitują w białko.
Jagody.
Czarne borówki, maliny, truskawki, żurawiny i inne owoce jagodowe zawierają potężne przeciwutleniacze zwane antocyjanami. które chronią komórki przed uszkodzeniami mogącymi prowadzić do raka. chorób serca i starczej utraty pamięci.
Orzechy.
Są pełne białka, błonnika, witamin i minerałów. Są też bogatym źródłem nienasyconego tłuszczu. Należy je jeść z umiarem - niewielka garstka (około 30 g) może przynieść imponujące pożytki zdrowotne, dostarczając niespełna 200 kalorii dziennie.