Wiąz czerwony DELIKATNY UZDROWICIEL

Wiąz czerwony to średniej wielkości drzewo pochodzące z Ameryki Północnej. Jego wewnętrzna kora ma mity zapach i od stuleci jest wykorzystywana jako pokarm oraz lek. Kora wiązu jest popularna w ziołolecznictwie i powszechnie dostępna. Należy do nielicznych leków roślinnych zaaprobowanych przez amerykańska Agencie Żywności i Leków . sprzedawanych bez recepty. Wiąz czerwony łagodzi i leczy stany zapalne błon śluzowych, na przykład w gardle, żołądku i jelitach. Specjaliści z zakresu ziołolecznictwa zalecają go także na chorobę refluksową przełyku, chorobę Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz biegunkę.

► POZYSKIWANIE I ZASTOSOWANIE
Wiąz czerwony występuję powszechnie w stanie dzikim na większości obszaru swego zasięgu, dlatego rzadko bywa uprawiany. Wiosny korę można bez trudu zbierać w postaci długich pasm, które nieomal same odskakuję od drzewa. Większość komercyjnych dostaw tego środka pochodzi z dzikich populacji w Appalachach.
Herbata: Zalej 1 szklankę wrzątku 1-2 łyżeczek sproszkowanej kory i zaparzaj przez 5 min Pij od 2 do 3 razy dziennie.
Kapsułki: Zażywaj 800 do 1000 mg dziennie, popijając pełną szklanką wody.
Pastylki: Powszechnie dostępne są zarówno pastylki z dodatkami smakowymi, jak i bez nich.
Dawkuj je zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.