Ta klasyczna przyprawa do drobiu i innych potraw jest też skutecznym lekiem na ból
gardła, kaszel i przeziębienia. Napar z szałwii jest stosowany od dawna, często używa się go do płukania gardła. Badania naukowe potwierdziły jego wysoką skuteczność. Szałwia wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. dlatego leczy się nią zapalenia żołądka i jelit oraz inne pomniejsze infekcje układu pokarmowego.
► POZYSKIWANIE I ZASTOSOWANIE
Szałwie można uprawiać w domu z nasion lub sadzonek. To roślina lubiąca luźną, dobrze zdrenowaną glebę bez nadmiaru wilgoci. Większość światowych dostaw szałwii jest zbierana w stanie dzikim w górach Chorwacji. Czarnogóry i Albanii.
Herbata: Zaparzaj przez 10 min. 1 łyżeczkę siekanej szałwii w 1 szklance gorącej wody. Przecedź. Pij lub używaj do płukania bolącego gardła nawet kilka razy dziennie.
Kapsułki: Zażywaj 500-miligramowe kapsułki z liściem szałwii dwa razy dziennie
Nalewka: Wypijaj 2 ml dwa razy dziennie lub postępuj zgodnie z zaleceniami producenta. 5 ml nalewki można dodać do 1 kubka ciepłej wody i używać do płukania gardła 3 razy dziennie.
PRZEPIS NA ZDROWIE
PŁUKANKA Z SZAŁWII
Wrzuć do miksera po30g suszonych liści szałwii i tymianku. rozdrobnij i przesyp do litrowego słoika Zalej 600 ml octu jabłkowego, wymieszaj, zakręć słoik i odstaw go na 14 dni. Wstrząsaj słoikiem od czasu do czasu Przecedź płyn i wlej go do butelki z ciemnego szkła. Przygotowana w ten sposób płu-kankę można stosować na boi gardła, jak również dla odświeżenia oddechu.
► UWAŻAJ
Taka ilość szałwii, jakiej używamy w charakterze przyprawy, jest bezpieczna, ale nie należy przekraczać zalecanych dawek. Alkoholowych ekstraktów me wolno stosować wewnętrznie dłużej niż przez 1-2 tygodnie Nalewka rozcieńczona w wodzie i używana do płukania jest bezpieczna.