Ostryż długi, zwany też kurkumą, stosuje się w leczeniu bólu stawów, problemów z trawieniem i wątrobą, a także chorobach skóry. Zielarze zalecają go przy niestrawności oraz nieswoistym zapaleniu jelit. Inne zastosowania to walka z problemami skóry takimi jak egzema i łuszczyca, przeciwdziałanie chorobom układu krążenia i nowotworom, a także obniżanie poziomu cholesterolu we krwi.
► HISTORIA
Ostryż długi stosowany jest w tradycyjnych medycynach - indyjskiej ajurwedzie i unani - od co najmniej 2.5 tys. lat. głównie przy leczeniu zaburzeń trawiennych i wątroby, problemach skórnych i podrażnieniach oraz zapaleniu stawów. W Chinach lekarze medycyny tradycyjnej przepisywali ostryż na bóle brzucha, żółtaczkę i problemy z miesiączką.
► POZYSKIWANIE I ZASTOSOWANIE
Ostryż jest doskonałą tarasową rośliną doniczkową. Jest uprawiany w tropikach, a największymi hodowcami na świecie są Indie i Chiny.
Herbata: I łyżeczkę ostryżu zalej 2 szklankami gotującej się wody i zaparzaj przez 10 min. Odcedź Możesz dodać miód i/lub cytryną do smaku.
Kapsułki: 2-3 g ostryżu dla 60-100 mg kurkuminy - dzienny limit spożywany zgodnie z indyjską dietą.
Standaryzowany ekstrakt: Kup ekstrakt z gwarancją określonego poziomu kurkuminy. W większości dotychczasowych badań stosowano ekstrakty z ostryżu długiego dające 1-2 g kurkuminy dziennie