Rzymscy myśliwi owocami jarzębiny wabili ptaki, stąd też zapewne łacińska nazwa aucupare - polować na ptaki. Nasi przodkowie uważali jarzębinę za święte drzewo, poświęcone bogowi piorunów. Gałązka z owocami zawieszona nad łóżeczkiem dziecka miała w przyszłości nieskromne chęci uśmierzać, a z czasu zachowania owoców na gronach wróżono przyszłość. W lecznictwie ludowym kwiatostany jarząbu wykorzystywano jako środek moczopędny i rozwalniający, owoce leczyły natomiast biegunkę krwawą, choroby płuc i nerek. Jarzębina skuteczna była także w hamowaniu nadmiernego libido.
Inne nazwy jarzębina, jarząbek, jarząb zwyczajny i z góralska: skorus
Opis
Drzewo osiągające do 15 m wysokości, o gładkiej, szarej i połyskującej korze. Liście podługowate, spiczasto zakończone, lekko owłosione. Kwiaty białe lub kremowe zebrane w baldachogrona. Owoce pomarańczowoszkarłatne, kształtu jabłka, mięsiste, z małymi nasionkami w środku. Kwitnie w maju, owocuje od sierpnia do października.
Jarzębina to niedaleka kuzynka jarzębiny czarnej, czyli popularnej aronii.
Występowanie
To drzewo klimatu umiarkowanego w Polsce występuje jako drzewo leśne lub rosnące pojedynczo na przydrożach, w parkach, gdzie bywa często sadzone.
Surowiec Surowcem pozyskiwanym w celach leczniczych są kwiatostany zbierane w okresie kwitnienia oraz owoce zbierane późną jesienią, przed przymrozkami.
W apteczce
Związki czynne zawarte w jarzębinie zwiększają wydzielanie moczu i dezynfekują drogi moczowe. Działają korzystnie w przypadku stanów zapalnych żył kończyn dolnych oraz hemoroidów. Nalewce z jarzębiny przypisuje się właściwości lecznicze zwłaszcza dla wzmocnienia pracy serca i w zaburzeniach trawienia. To również doskonałe i tanie źródło witaminy C. Owoce jarzę biny zawierają kwas parasorbowy, dlatego też spożywanie ich w stanie surowym może skończyć się wymiotami. Owoce na leży przed użyciem sparzyć lub przemrozić. W tym celu blanszuje się je, zanurzając na kilka minut we wrzącej wodzie lub wkłada w szczelnym woreczku na kilka dni do zamrażalnika. Bardziej cierpliwi mogą zbierać owoce jarzęba po pierwszych przymrozkach.
W kuchni
Dawniej z jarzębiny powstawał doskonały jarzębiak na winiaku, produkowano także doskonałe soki. Obecnie do celów spożywczych wykorzystuje się morawską odmianę jarzęba Sorbus edulis, której owoce są pozbawione goryczy.