Pod względem popularności wśród napojów, herbata ustępuje jedynie wodzie. Jej trzy główne odmiany - zielona, ulung i czarna - pochodzę z tej samej rośliny, Camellia sinensis, zaś różnice między nimi wynikają jedynie z metod przetwarzania wysuszonych liści.
Pierwotnie zielona herbata była wykorzystywana w zielarstwie chińskim i indyjskim. Ceniono ją jako środek pobudzający, moczopędny i ściągający, pomocny w hamowaniu krwawień i leczeniu ran, a także lek poprawiający stan serca i naczyń krwionośnych. Uznawano ją za napój pobudzający układ pokarmowy i regulujący poziom cukru we krwi.
Wyniki badań sugerują, że zielona herbata może zapobiegać chorobie wieńcowej i zmniejszać zagrożenie zawałem serca u osób. które piją co najmniej 5 jej filiżanek dziennie. Jest to napój, który pomaga obniżać poziom cholesterolu i może blokować cukrzycę poprzez regulowanie poziomu cukru we krwi. Nie wyklucza się też, że zielona herbata łagodzi nieswoiste zapalenia jelit, sprzyja utracie wagi i hamuje albo nawet zapobiega rozwojowi wielu nowotworów.
► HISTORIA
Herbata jest uprawiana w Chinach od prawie 5 tys. lat. Według legendy Shennong. baśniowy cesarz Chin. po raz pierwszy napił się herbaty przez przypadek. w roku 2737 p.n.e. W XII w. zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się w Japonii. Na początku wieku XVII Holenderska Kompania Wschodnioindyjska sprowadziła herbatę do Europy. Nie minęło wiele czasu, a napój ten zyskał popularność w Anglii i jej północnoamerykańskich koloniach, gdzie spory o podatki od herbaty i handel tym towarem przyczyniły się do wybuchu wojny o niepodległość Stanów Zjednoczonych.
► POZYSKIWANIE I ZASTOSOWANIE
Herbatę produkuje się z młodych listków i pąków krzewu herbacianego Poddając zwiędnięte liście fermentacji przed wysuszeniem, otrzymujemy czarną herbatę- Zielona powstaje ze zwykłego suszenia listków. Różne metody przetwarzania dają herbatę o różnych składach chemicznych, a tym samym smakach i właściwościach leczniczych.
Krzewy herbaciane uprawia się na wielkich plantacjach w rejonach podzwrotnikowych i tropikalnych górach wschodniej Azji. gdzie są znane i hodowane od wieków Zbiór herbaty jest zajęciem pracochłonnym, wymagającym zręczności, aby delikatne listki nic zostały zgniecione Zrywa się tylko najmłodsze pędy. zazwyczaj dwa lub trzy ostatnie listki ora/ paczek na końcu gałązki Następnie listki są suszone i przetwarzane, stosownie do rodzaju herbaty, jaki chce sio uzyskać
Napar: Zaparz 1 łyżeczkę listków herbaty w filiżance gorącej wody (czas parzenia zależy od pożądanej mocy napoju). Aby herbata ułatwiała odchudzanie zachowanie wagi, a także chroniła przed rakiem czy zawałem serca, trzeba wypijać 4-6 filiżanek dziennie
Bezkofeinowa herbata jest dostępna na rynku i zapewnia większość pożytków medycznych, tym niemniej to właśnie kofeina oraz teofilina są związkami ułatwiającymi utratą wagi. Dodawanie mleka do herbaty może obniżać wchłanianie polifenoli Najwięcej walorów leczniczych ma herbata zaparzona samą wodą, ewentualnie z niewielkim dodatkiem substancji słodzącej dla poprawy smaku
Kapsułki: W handlu można dostać kapsułki z suszonymi liśćmi herbaty o standaryzowanej zawartości polifenoli; generalnie zaleca się dawkę wynoszącą 500 mg raz lub dwa razy dziennie
► UWAŻAJ
Herbata stwarza niewiele problemów, choć niektórzy ludzie odczuwają po niej niepokój będący skutkiem działania kofeiny. Kilka badan powiązało ekstrakty z zielonej herbaty z zatruciami wątrobowymi