Gorczyca jest jedną z najstarszych przypraw. Pitagoras proponował pastę Z gorczycy jako lekarstwo na użądlenie skorpiona, a Hipokrates zalecał ją do użytku zarówno wewnętrznego, jak i zewnętrznego. W edykcie Dioklecjana z 301 roku figuruje jako potrawa; prawdopodobnie łodygi i liście spożywano w postaci jarzyny lub w sałacie. W Ewangelii św. Marka gorczyca została przywołana przez Chrystusa w metaforze zestawiającej ziarno rośliny z Królestwem Bożym: "jest najmniejsze ze wszystkich nasion na ziemi. Lecz wsiane wyrasta i staje się większe od jarzyn; wypuszcza wielkie gałęzie, tak, że ptaki powietrzne gnieżdżą się w jego cieniu". Gorczyca dotarła do Europy w średniowieczu.
Występowanie
Pochodzi z południowej Europy, z obszaru śródziemnomorskiego. Występuje powszechnie w stanie zdziczałym, również w Polsce. Jest gatunkiem uprawianym na wszystkich kontynentach strefy klimatu umiarkowanego.
Surowiec
Nasiona zbiera się, gdy łuszczyna nabiera jasnej barwy i zaczyna pękać.
Inne nazwy gorczyca jasna, ognicha; kapusta czarna, kapusta gorczyca
Opis
Roślina jednoroczna. Łodyga prosto wzniesiona, rozgałęziona i szorstko owłosiona, dorastająca do 60-80 cm wysokości. Liście naprzemianległe, ogonkowe, pierzastodzielne, o działkach nierówno i tępo ząbkowanych. Kwitnie od końca maja do początku sierpnia.
Jej żółte kwiaty dają owoce, w których łuszczynie znajdują się małe kuliste nasiona.
W apteczce
Gorczyca, podobnie jak chrzan, zawiera glikozydy; synigrynę i synalbinę, która rozpada się, dając olejek gorczyczny o ostrym smaku i duszącym zapachu, ponadto białka i olej. Gorczyca w umiarkowanej ilości wpływa na ukrwienie przewodu pokarmowego, czyli poprawia trawienie i proces przemiany materii. Ma działanie pobudzające, drażniące, a w większych dawkach powodujące wymioty. Zawiera szczypiąc olejki i spore ilości siarki. Same nasiona przyspieszają wydzielanie soków żołądkowych, można je też używać przy nieżytach jelit i skłonnościach do zaparć. Okłady o konsystencji kaszy z mączki gorczycznej i ciepłej wody stosuje się zewnętrznie przy bólach reumatycznych. W naparze z nasion gorczycy warto moczyć przemęczone stopy.
WARTO WIEDZIEĆ
Król Persji, Dariusz III, wystał Aleksandrowi Wielkiemu worek sezamu. W odpowiedzi otrzymał worek nasion gorczycy, co miało świadczyć o liczebności i sile armii Aleksandra.
W kuchni
Z młodych wiosennych liści gorczycy przyrządza się pyszną i zdrową sałatkę. Zmielona gorczyca może być dodatkiem do marynowanych ogórków. Całych nasion używa się do konserwowania ryb, kapusty, buraczków, ogórków czy grzybów. Zmielone ziarno stosuje się niekiedy do nalewek ziołowych, takich jak wermut. Gorczyca jest też składnikiem sosów do sałatek i majonezów.
Home »
» Gorczyca biała, gorczyca czarna Sinapis alba, Brasica nigra
Gorczyca biała, gorczyca czarna Sinapis alba, Brasica nigra
By EL 06:29