W starożytnej Grecji uważano fiołek za święty kwiat, ponieważ zakwitał na święto wiosny. Fiołek symbolizował miłość, ale przede wszystkim pokorę, wdowieństwo i ascezę. Zalety fiołka poznano dość późnoi, bo dopiero w XVI wieku. Stosowano go wówczas przy zapaleniach płóc i jako środek oczyszczający krew. Chyba z racji swej delikatności stosowan go szeroko w kuracjach dzieci: okładano nim przepuklinę dziecięcą i stosowano na wszelkie wysypki. Sokiem z bratka leczono dychawicę i żółtaczkę. Ksiądz Kneipp polecał odwar z fiołka wonnego na: kaszel, sen, ból głowy i przy podagrze, dodając: i ten, luby, pachnący, wiosenny kwiatek niechaj zapachem swym napełni naszą aptekę domową.
Inne nazwy fiołek potrójny, wdówka, siostra i brat (dawniej) bratek, dziki bratek, macoszki polne, sierotka, kwiat Św. Trójcy (obecnie)
Opis
Roślina jednoroczna lub dwuletnia. Osiąga od 10 do 30 cm wysokości. Łodyga pojedyncza lub gatęzista, delikatnie owłosiona. Liście dolne sercowate, górne lancetowate lub eliptyczne, z karbowanymi brzegami. Kwiaty pojedyncze, trójbarwne, niebiesko-fioletowo-żółte. Owocem jest torebka. Kwitnie od maja do września. Oba gatunki to popularne kwiaty naszych pól i ogrodów. Duże zapotrzebowanie ze strony przemysłu farmaceutycznego sprawiło, że powstały plantacje fiołków. Znawcy twierdzą, że lepsze działanie lecznicze mają kwiaty koloru niebieskiego.
Występowanie
W stanie dzikim występuje w Europie i Azji, w tym w zachodniej Syberii, po basen Morza Śródziemnego oraz Indie. W Polsce pospolity na polach, przydrożach, łąkach, wzgórzach i ogrodach. Preferuje stanowiska suche o glebach piaszczystych, często ubogich. Jest rośliną wskaźnikową gleb kwaśnych.
Surowiec
Zbiera się młode kwitnące pędy o barwie zielonej, od maja do września. Ziele suszy się w miejscu ciepłym, ale nie na słońcu.
W apteczce
Fiołek zawiera fenolokwasy, flawonoidy (rutyna i kwercetyna), antocyjany (wiolanina, 3-glukozyd delfinidyny i 3-glukozyd peonidyny), karotenoidy (wiolaksantyna, zeaksantyna), salicylan metylu w postaci glikozydu wiolutozydu, śluz, garbniki, ślady olejku eterycznego, witaminy oraz sole mineralne. Kwiat fiołka działa wykrztuśnie, napotnie, moczopędnie, odkażająco, żółciopędnie i rozkurczowo. Upłynnia śluz zalegający w drogach oddechowych, ułatwiając jego wydalenie. Działa oczyszczająco na organizm, pozbawiając go toksyn, pobudza wydzieliny skórne.
Uwaga:
Przedawkowanie powoduje nudności, wymioty i biegunkę.
W kuchni
Kandyzowane kwiaty fiołka w dawnej kuchni polskiej były rarytasem, zdobiono nimi licznie wypiekane torty i inne wykwintne ciasta. Używano ich też do aromatyzowania octu.
KANDYZOWANE PŁATKI FIOŁKA
Syrop cukrowy przygotować, gotując na małym ogniu cukier puder i wodę w stosunki 1:1. Kiedy osiągnie właściwą gęstość, ostudzić. Przebrane i oczyszczone płatki fiołka rozłożyć na papierze do pieczenia ciast, delikatnie pokryć je syropem (najlepiej użyć pędzelka) i posypać cukrem pudrem. Papier włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i suszyć. Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.
Home »
» Fiołek polny, fiołek trójbarwny Viola arvensis Murray, Viola tricolor
Fiołek polny, fiołek trójbarwny Viola arvensis Murray, Viola tricolor
By EL 06:20