Jak większość roślin użytkowych, także dereń znalazł swoje miejsce w historii. W pikę z drzewa derenia uzbrojeni byli Odys i Romulus. Z piki tego drugiego, wetkniętej w ziemię na Wzgórzu Palatyńskim, wyrósł dereń kwitnący. Tyle legendy, ale faktem jest, że archeologowie badający dawne miasto Chersonez na Krymie, istniejące w V w. p.n.e., natknęli się na pestki derenia. Wśród eksponatów gruzińskiego muzeum narodowego znajduje się miecz z brązu z rękojeścią wykonaną z derenia. Starożytni znali także smakowe i lecznicze walory derenia. Hipokrates leczył wywarem z jego liści dolegliwości żołądkowe.
Inne nazwy dereń jadalny
Opis
Dereń tworzy rozłożysty krzew lub małe drzewko mogące osiągnąć od 3 do 7 m wysokości, o naprzeciwległym ulistnieniu z drobnymi, zebranymi w nieduże kuliste baldachy liśćmi. Owocem jest podłużny pestkowiec wiśniowego koloru o cierpkim smaku. Kwitnie jako jeden z pierwszych krzewów na przedwiośniu - przed rozwojem liści, od marca do kwietnia - tysiącami drobnych żółtych kwiatów.
Występowanie W środowisku naturalnym rośnie przeważnie w zaroślach i na zalesionych stokach rejonów o łagodnym klimacie.
Surowiec
Owoce derenia dojrzewają jesienią, u dziko rosnących mają ciemnoczerwony kolor, owalny kształt i długość ok. 2 cm. Owoce zbiera się podczas suchej pogody i przechowuje przesypane cukrem, zamrożone lub wysuszone.
W apteczce
Owoce derenia stosuje się przy schorzeniach jelitowo-żołądkowych, odwar z owoców lub rozgniecione owoce roztarte z miodem i żółtkiem są skuteczne przy leczeniu biegunki. Konfitury stosuje się przy przeziębieniach i bólach żołądka. Dereń ma działanie antyseptyczne, pomaga zwłaszcza w utrzymaniu higieny jamy ustnej. Pozbawiona kory gałązka kwitnącego derenia może być skutecznym środkiem do czyszczenia zębów.
W kuchni
Dopiero ostatnie czasy, z bezlikiem konkursów na nalewki i przetwory domowe, przywróciły tę smakowitą i pożyteczną roślinkę naszym stołom i apteczkom.