Pitagoras nazwał go królem wszystkich przypraw. Hipokrates i Galen zwracali uwagę na jego profilaktyczne i terapeutyczne właściwości. Ten pierwszy zalecał czosnek przede wszystkim jako środek moczopędny, pobudzający krwawienia miesięczne stymulujący czynności przewodu pokarmowego oraz toksyczne działanie przy wszelkiego rodzaju ukąszeniach i ukłuciach przez owady. Średniowiecze zastosowało czosnek do leczenia epidemii i... zwalczania wampirów. W okresach epidemii, jak wcześniej w Egipcie, noszono główki czosnku jako amulety chroniące przed zakażeniem.
Inne nazwy białe ziele, czosnek domowy, czosnek kuchenny, czosnek siewny, czosnek ogrodowy
Opis
Roślina wieloletnia, w uprawie jako jednoroczna lub dwuletnia. Osiąga od 20 do 100 cm wysokości, wykształca podziemną cebulę. Łodyga formuje się w postaci tzw. piętki w cebuli podziemnej i obłego głąbika zakończonego kwiatostanem w czasie kwitnienia. Cebula podziemna złożona jest z kilku—kilkunastu cebulek (zwanych ząbkami). Kwiatostanem jest pozorny baldach. Kwitnie w zależności od okresu posadzenia.
Występowanie
Jest warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą, uprawianą powszechnie w każdym ogródku. Czosnek pospolity pochodzi ze stepów Azji Środkowej. 5000 lat temu zawędrował do Egiptu, a stamtąd do Europy i północnej Afryki, z czasem trafił na inne kontynenty.
Surowiec
Posadzony jesienią, zbiera się w lipcu, sadzony wiosną - w sierpniu lub wrześniu. Zbiór przeprowadza się, gdy 50% roślin ma złamany szczypior.
W apteczce
W czosnku występuje olejek eteryczny, produkt rozpadu enzymatycznego alliny, którego głównym składnikiem są siarczki allilu i allicyna. To silnie działający nietrujący środek odkażający. Dociera do wszystkich naszych tkanek, co czujemy w naszych łzach, pocie czy moczu. We współczesnej medycynie czosnek to wspaniały środek na wzmocnienie. Oczyszcza krew, obniża ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu, reguluje trawienie. Poprawia przemianę materii, działa dezynfekująco, przeciwmiażdżycowo, zapobiega bowiem odkładaniu się w ścianach naczyń złogów cholesterolu. Poprawia przemianę tłuszczów w organizmie. Działa pobudzająco na żołądek i wątrobę, zwiększa ilość wytwarzanego soku żołądkowego i żółci; skuteczny na kolki i bóle brzucha. Jest składnikiem wielu leków przeciwkaszlowych, łagodzi objawy astmy.
W kuchni
O zastosowaniu czosnku w kuchni można napisać książkę. W tym miejscu warto poświęcić kilka uwag sposobom jego obierania. Po odcięciu zdrewniałej części od korzenia należy uderzyć ząbek otwartą dłonią lub płaską stroną noża, co pozwoli z łatwością zdjąć łupinkę. Posiekany czosnek najlepiej wymieszać z solą. Bardzo pomocny jest wyciskacz, praska do czosnku, w którym umieszczamy ząbek w łupince, odcinając jedynie część od korzenia. Łupinkę wyjmuje się w całości, co ułatwia oczyszczenie wyciskacza.
WARTO WIEDZIEĆ
Papirusy Ebersa, manuskrypt z XVI w. p.n.e., zawiera opis 22 preparatów leczniczych na bazie czosnku. Znacznie później Pliniusz skatalogował tylko 61 leków czosnkowych.
Według arabskiej legendy czosnek wyrósł w odcisku jednej łapy szatana, a cebula w drugiej, kiedy ten dał drapaka z raju.