Cykoria podróżnik była używana w ziołolecznictwie od czasów prehistorycznych m.in. w krajach niemieckojęzycznych i arabskich. Awicenna nazwał ją indiba i przypisywał jej właściwości przeciwrakowe. Potwierdziły to badania prowadzone przez Nil Sari, która wraz z dwoma współpracownikami opatentowała swoje odkrycie dotyczące grupy związków zawartych m.in. w cykorii podróżnik, a mających zastosowanie w leczeniu niektórych nowotworów.
Inne nazwy podróżnik pospolity, podróżnik błękitny, podróżnik polny, cykoria zwyczajna, cykoria dzika
Opis
Roślina wieloletnia. Korzeń palowy, mało rozgałęziony, mięsisty, brunatny i gorzki w smaku. Łodyga cienka, rozgałęziona, u nasady szorstko owłosiona, wysoka na 30-120 cm. Liście niewielkie, lancetowate, rzadko rozmieszczone na łodygach. Dolne są owłosione od spodu, tworząc przyziemną rozetę. Kwiaty niebieskie, czasem białe lub różowe. Koszyczki kwiatowe osadzone na szczytach łodyg i w kątach łodyg bocznych. Owocem jest niełupka. Kwitnie od lipca do września. Odmiany: cykoria sałatowa, radicchio.
Występowanie
W stanie dzikim rośnie w całej Europie, południowej Afryce i w Azji. W polskiej florze występuje pospolicie na całym obszarze. Rośnie zwykle na glebach piaszczystych i kamienistych. Spotkana na poboczach dróg, nasypach, ugorach, łąkach i obrzeżach pól uprawnych. Roślina uprawna pochodzi z Belgii, gdzie zaczęto ją uprawiać około 1850 roku. Stamtąd przywędrowała do Włoch, Francji, Hiszpanii, Anglii, Niemiec, Szwajcarii i wreszcie do Polski.
Surowiec
W lecznictwie wykorzystuje się korzenie i ziele. Ziele zbiera się w kwietniu, niekiedy w okresie rozkwitania, tj. w czerwcu i lipcu. Korzeń zbiera się w październiku lub na wiosnę.
WARTO WIEDZIEĆ
Kolor kwiatów cykorii, według legendy, to kolor oczu dziewczyny, która wypłakała je z żalu za straconym ukochanym.
Kwiaty regularnie zamykają się i otwierają, co wykorzystuje się przy komponowaniu zegarów kwiatowych.
W apteczce
Ziele jest bogate w witaminy B i C. Zawiera też cukry redukujące, cholinę, garbniki, fenolokwasy, kumarynę, glikozyd intybinę, dużo inuliny (ok. 40%), gorzkie laktony seskwiterpenowe (laktupirynę laktucynę), pektyny, cholinę, sole mineralne i śladowe ilości olejku eterycznego. W korzeniu obecne są fitosterole, kwasy polifenolowe, in- tybina, olejek eteryczny, sole mineralne oraz inulina. Związki zawarte w cykorii pobudzają wątrobę do wytwarzania żółci i żołądek do produkcji soku żołądkowego. Cykoria dostarcza także wielu mikroelementów, a zewnętrznie może być stosowana jako lek na choroby skóry, wysypkę i wypryski.
W kuchni
Cykorię sałatową, radicchio, czerwoną cykorię według najnowszych zasad taksonomii uznaje się za cykorię podróżnik. Radicchio, stosowana jako składnik sałatek, bywa też efektowną dekoracją bufetu sałatkowego. Można ją również zapiekać, ale traci wówczas swój atrakcyjny kolor. Przed podaniem dobrze jest wymoczyć liście w wodzie, aby pozbyć się lekko gorzkiego smaku. Wyśmienicie smakuje z szynką parmeńską i świeżymi figami. W dawnej kuchni, a także kuchniach głodowych, z palonego i zmielonego korzenia cykorii wyrabiano namiastkę kawy. Smak podobny do kawowego jest zasługą zawartej w cykorii inuliny.
KAWA Z CYKORII
Korzenie cykorii, najlepiej wykopane jesienią, dokładnie umyć i suszyć w piekarniku, w temperaturze 40-50"C (aby zachować wszystkie wartości odżywcze), jeśli nie można utrzymać tak niskiej temperatury, należy uchylić drzwiczki piekarnika. Gdy korzenie będą miały postać suchara zemleć w młynki i przechowywać w szczelnym pojemniku. Z takiego suszu można zaparzać kawę lub dodawać do kawy naturalnej.