Ponoć jedno jabłko dziennie zapewnia długie życie, ale szklanka brokułów jest jeszcze zdrowsza. Zawiera aż 165 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Brokuły są też niezwykle bogate w witaminy A i K, kwas foliowy i antyoksydanty No i mają też właściwości przeciwnowotworowe.
Brokuły dają też konkretne korzyści zdrowotne mężczyznom Duże ilości witaminy A i C oraz kwasu foliowego wpływają wzrost liczby plemników.
► POZYSKIWANIE I ZASTOSOWANIE
Brokuły najpierw uprawiane były we Włoszech. Największe korzyści dają. kiedy są częścią regularnej diety. W sklepach spożywczych można kupie zarówno świeże, jak i mrożone brokuły
Selekcja: Szukaj jędrnych różyczek o purpurowym, ciemnozielonym lub niebieskawym odcieniu, który wskazuje na wyższa zawartość beta karotenu i witaminy C
Przechowywanie: Surowe brokuły przechowuj nie-umyte i zawinięte w papierowy ręcznik, w szufladzie na warzywa Możesz też obciąć jeden centymetr 2 dołu każdej głównej łodygi i postawić brokuły pionowo w miseczce lub w szklance Zalej wodą. by przykryła obciętą łodygę.
Gotowanie: Świeże łatwo przygotować. Wystarczy go gotować na parze lub przesmażyć przez 5 minut. Nie gotuj ich zbyt długo, by me utraciły cennych substancji odżywczych.
DOBRZE WIEDZIEĆ
• Po posiłku zawierającym brokuły napij się herbaty miętowej, żeby umknąć ewentualnych gazów jelitowych
• Szerokie liście brokułów są bardzo odżywcze Można je dusić i dodawać do zup
• W1767 r. Thomas Jefferson jako pierwszy w Ameryce zaczął hodować brokuły
• Szklanko brokułów zawiera tylko 44 kalorie.