W skład rodzaju Berbera wchodzą setki gatunków krzewów zrzucających liście i wiecznie zielonych, z których najbardziej znany jest berberys zwyczajny. Roślina ta. wywodząca się z Europy Środkowej i Południowej, północno-zachodniej Afryki oraz zachodniej Azji, rośnie dziś na całym świecie. W wielu krajach jest uprawiana dla owoców - kwaśnych jagód obfitujących w witaminę C mających walory lecznicze. Kora korzenia berberysu zawiera berberynę. potężny alkaloid zwalczający szereg mikroorganizmów łącznie z tymi które wywołują biegunkę. Berberys ogranicza rozmnażanie się zarazków i skraca czas trwania infekcji
► POZYSKIWANIE I ZASTOSOWANIE
Berberyna jest dostępna w niektórych krajach jako lek. a w Stanach Zjednoczonych sprzedaje się ją jako suplement. Na rynku dostępne są kapsułki z berberysu. płynne ekstrakty, nalewki i maści, a także nieprzetworzone suszone korzenie.
Herbatka: Zaparzaj we wrzątku 2 do 4 g suszonego korzenia przez 10 do 15 min. Pij 3 razy dziennie.
Nalewka: Zaleca się stosowanie 30 do 60 kropli 1 do 3 razy dziennie.
Suche ekstrakty: Najlepiej zażywaj 250-500 mg
3 razy dziennie.
DOBRZE WIEDZIEĆ
• W Rosji popularne są cukierki produkowane z owoców berberysu.
• W Europie z cierpkich owoców berberysu często robi się dżem
• Krzew berberysu osiąga wysokość 2.7 m.
• Z korzeni i łodyg berberysu można wytwarzać żółty barwnik.
► UWAŻAJ
W przypadku prawidłowego zażywania skutki uboczne są rzadkie. Wyjątkowo duże dawki skojarzono z przypadkami krwawień z nosa oraz wymiotów. Bez konsultacji z lekarzem berberysu nie należy przyjmować dłużej niż przez tydzień. Kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny zażywać berberysu ani żadnych produktów zawierających berberynę.