0 jej hodowli w doniczkach wspomina już Syreniusz. uważano ją za miłosny talizman który ożywia duchy i od miłości uwalnia. Powszechnie leczono nią katar, stosowano przy trudnościach z zasypianiem czy oddawaniem moczu. Szczególnie zalecana była dla flegmatyków i melancholików, bowiem jak twierdził Piotr Mattioli, wywoływała dobry nastrój.
Inne nazwy bazylia wonna, bazylek ogrodowy, bazylijka zwyczajna, balsam, bazyliszka polska
Opis
Bazylia to roślina jednoroczna osiągająca 30-40 cm, o wzniesionej rozgałęzionej łodydze. Liście w kształcie ogonków, podłużne i karbowane, koloru od białego do czerwonego z purpurowym odcieniem.
Występowanie
Pochodzi z tropikalnych rejonów Azji i południa Europy.
Bazylię można uprawiać zarówno w ogrodzie, jak i w domu. Roślina nie znosi przesadzania. Latem warto uszczykiwać liście, aby pobudzić wzrost i krzewienie. Obfite podlewanie najlepiej wykonywać w południe. Do uprawy w domu polecane są szczególnie odmiany bazylii o czerwonych liściach.
Surowiec
Liście i wierzchołki bazylii są zbierane w czasie kwitnienia rośliny.
W apteczce
Bazylia zawiera olejki aromatyczne: linalool, metyl chavicol, metyl cinnamate, cineole oraz terpeny. Działa głównie na układ trawienny oraz nerwowy. Łagodzi wzdęcia, skurcze żołądkowe, kolkę, niestrawności. Połączona z bukwicą zwyczajną działa uspokajająco, likwidując pobudliwość nerwową, zmęczenie, depresję, niepokój i bezsenność. Bazylię stosuje się również w leczeniu epilepsji, bólów migrenowych głowy, kokluszu. Dawniej bazylię podawano kobietom karmiącym w celu zwiększenia ilości pokarmu. Stosowana zewnętrznie odstrasza owady i przynosi ulgę przy pogryzieniu przez nie. Skuteczna też przeciwko robakom w jelitach. Bazylia połączona z omanem wielkim i hyzopem lekarskim jest wskazana na kaszel oraz zapalenie oskrzeli.
WARTO WIEDZIEĆ
Bazylia posadzona w doniczce na parapecie odstrasza muchy i inne owady.
W kuchni
To jedna z najpopularniejszych przypraw stosowanych w kuchniach całego świata.
Ma charakterystyczny aromat, korzenny ostry smak. Dodaje się ją do sosów i zup, duszonych mięs i warzyw (biały bób), dań z makaronów i z sera. To podstawowe zioło kuchni śródziemnomorskiej,
a pizza neapolitańska czy makaron po prowansalsku bez bazylii nie mają prawa bytu. Jest także składnikiem wielu mieszanek przyprawowych. Należy ją stosować pod koniec gotowania lub smażenia, bowiem pod wpływem długo utrzymującej się wysokiej temperatury traci smak. Liście bazylii lepiej rwać niż kroić nożem, wtedy lepiej zachowują aromat.